Csodás Advent!
2020. 12. 11.
Az adventi időszak szépségei.

Az adventi időszak karácsony előtt 4 héttel vasárnap kezdődik. Az adventtel veszi kezdetét a karácsonyi készülődés és ünneplés, ami egészen vízkeresztig vagyis január 6-ig tart. Az advent vasárnapjait különféleképpen nevezhetjük: bronzvasárnap, ezüstvasárnap, és aranyvasárnap. 

Kb. a 19-20. század óta készítünk adaventkor koszorúkat. Ezek általában fenyőágakból készülnek, amelyekre 4 gyertyát helyeznek. Agyertyák színe általában három lila és egy rózsaszín, amelyek különböző dolgokat szimbolizálnak. Az első lila a hitet, a második lila a reményt, a harmadik lila az örömöt és a negyedik, a rózsaszín pedig a szeretetet. 

Elterjedt szokás még adventi naptárat készíteni. Az adventi naptár eredete egy német anyukához köthető, aki így próbálta megkönnyíteni kisfiának a karácsonyi várakozást. Egy merev papírra csokit rakott és megengedte gyermekének hogy december 1-től minden nap egészen 24-ig egyen egyet. A gyermek így tudta visszaszámolni hány nap van még karácsonyig. Mára már elterjedt az adventi naptárak modern változata is, amely már nem csak csokit, hanem cukorkákat és kisebb ajándékokat is rejt a gyerekek legnagyobb örömére.